menu Home Wie ben ik Wat doe ik Blog Contact
Yellow Socks

Help! ik heb géén probleem

Toen ik het besluit genomen had om als zelfstandig coach aan de slag te gaan, resoneerde in mijn hoofd de vraag wanneer je nou een coach in de arm neemt? Een rondje 'langs de velden' heeft mij een toch wel een enigszins somber beeld gegeven. Wat ik veel terug heb gekregen, is dat iemand pas een coach in de arm neemt op het moment dat er 'écht wel wat aan de hand moet zijn', er een 'probleem' is, en doorgaans ook nog eens noodgedwongen.In de aanloop naar mijn ondernemerschap heb ik mijzelf de vraag gesteld welk 'probleem' ik wil oplossen. Enerzijds een relevante vraag, omdat dit de kern van mijn onderneming raakt en de basis vormt voor mijn positionering. Anderzijds suggereert deze vraag ook dat iemand een 'probleem' móet hebben voordat deze bij mij of een collega terecht komt. Misschien ontstaat hier dan al de verwarring?

In september organiseert NOLOC de Week van Loopbaan. Uit ervaring van NOLOC zou namelijk blijken dat veel mensen niet weten wat loopbaanbegeleiding precies inhoudt. Het blijft vaak ‘ver-van-hun-bedshow’ totdat ze er noodgedwongen mee te maken krijgen door bijvoorbeeld een reorganisatie. Terwijl loopbaanadvies veel verder strekt dan alleen maar 'helpen als je zonder baan zit'.

Coaching en loopbaanbegeleiding liggen heel dicht bij elkaar en vullen elkaar aan daar waar nodig. Je zou kunnen stellen dat coaching een onderdeel is van loopbaanbegeleiding, en andersom. Ik kies er overigens bewust voor om coaching en loopbaanbegeleiding als aparte diensten aan te bieden; een coachvraag kan mijns inziens een andere zijn dan een 'loopbaanvraag'. Maar daarover zullen de meningen wellicht verdeeld zijn. Of het nu om coaching gaat of loopbaanbegeleiding – of een combinatie hiervan – in beide gevallen lijken zij uit ervaring veelal een noodgedwongen karakter te hebben.

Coaching en loopbaanbegeleiding

Ze kennen verschillende aanleidingen en specialisaties. Grofweg kun je deze disciplines inzetten op groei, op preventie of om curatieve redenen.

  • Groei: bij groei kun je denken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling waarbij het bijvoorbeeld gaat om het aanleren van nieuw of ander effectief gedrag;
  • Preventie: bij een preventieve interventie kun je denken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling bijvoorbeeld om een vorm van disfunctioneren in de breedste zin te voorkomen; 
  • Curatief: bij een curatieve interventie kun je bijvoorbeeld denken aan begeleiding van iemand die zozeer is teruggevallen dat hij of zij zonder flink herstel niet meer kan functioneren. Een curatieve interventie wordt doorgaans ook ingezet wanneer iemand bijvoorbeeld zijn baan verliest bij een reorganisatie, bij acuut disfunctioneren of bij gedwongen ontslag.

De overgangen tussen de drie gebieden zijn in werkelijkheid overigens niet zo scherp als ze hier boven beschreven staan. Wel zou je kunnen stellen dat er sprake is van een glijdende schaal van het zakelijk functioneren naar het persoonlijk functioneren (bron: Coachnetwerk).

Niet iedereen heeft een coach nodig, maar iedereen kan er wel een gebruiken

Hiervan ben ik overtuigd. Steeds meer professionals gaan bewuster en actiever met hun loopbaan om. Zij zijn vaak in staat om zelf hun eigen loopbaan uit te stippelen en kunnen prima omgaan met obstakels die op hun pad komen. Heeft coaching of loopbaanbegeleiding dan wel toegevoegde waarde wanneer je géén acuut 'probleem' hebt? Dat zeker. Bijvoorbeeld omdat je wilt sparren met een professionele buitenstaander om zo je gedachten veel beter te formuleren. Soms heb je maar twee of drie gesprekken nodig en kun je het daarna verder zelf. Het uitgangspunt is dat je de regisseur bent en blijft van je eigen leven en loopbaan. Dat is volgens mij géén probleem, toch? En in Rotterdam zeggen ze overigens dat je pas een probleem hebt wanneer je jezelf in de rede valt. Zo is het maar net!

Dus ben jij een professional en ben je op zoek naar een sparringpartner? Wil jij je zelfsturend vermogen vergroten? Neem eens contact met mij op! Ik help je met wat jij nodig hebt om regisseur te zijn van jouw leven en loopbaan. Daag je uit om op een andere manier naar jezelf en situaties te kijken. Ik zet je in je kracht, zodat je groeit en bloeit. In verbinding met jezelf en je omgeving. Doen wat werkt is daarbij mijn motto!

‹ Vorige pagina