menu Home Wie ben ik Wat doe ik Blog Contact
Yellow Socks

Gele sokken

Als coach en HR professional ben ik dagelijks bezig met het gedrag van mensen. Zo help ik mensen om zich bewust te laten worden van waarom ze 'de dingen doen die ze doen'. Denk daarbij bijvoorbeeld aan persoonlijke drijfveren. Door coaching leer je op een andere manier naar je eigen gedrag te kijken en leer je dit gedrag op een voor jou effectieve manier in te zetten. Doen wat werkt, dus!Mijn vrouw werkt al jaren met kleuters in het primair onderwijs. Ik vind het ongelooflijk interessant om naar haar ervaringen en verhalen te luisteren. We praten vaak over gedrag van kleuters, zo ook over het aanleren van nieuw of ander (effectief?) gedrag en hoe je dit als leerkracht aanpakt. Wij komen geregeld verrassend leuke analogieën tegen in onze dagelijkse praktijken.

Zo vertelde mijn vrouw mij laatst een verhaal over twee kleuters die haar vertelden dat zij niet ‘vooruit’ of terug konden tellen. Met geen mogelijkheid, wisten de twee meisjes te vertellen. Ze vonden het eng en waren bang dat ze het niet ‘goed’ zouden doen. Mijn vrouw vertelde dat zij de deksel van onze suikerpot naar school had meegenomen en deze midden op een tafel had gelegd. Zij vroeg de twee kleuters bij zich en mijn vrouw legde uit dat dit een speciale ‘tel-knop’ was. Als je één keer kort op de knop zou drukken dan zou je 'vooruit' kunnen tellen. Als je de knop lang ingedrukt zou houden dan zou je kunnen terugtellen. Vol goede moed drukte de eerste kleuter eenmaal kort op de ‘tel-knop’ en wat denk je? Zij kon spontaan 'vooruit' tellen! De ‘tel-knop’ langer inhouden? Ja hoor, ook het terugtellen bleek geen enkel probleem meer. Na deze interventie konden de meiden gewoon meetellen zoals alle andere kleuters in de klas.

Hoe mooi zou het zijn om zo’n soort knop te hebben voor mijn coachees? Druk op de knop en je staat in je kracht! Daniël Roos (Directeur van de JINC) heeft onlangs nog een artikel op LinkedIn geschreven over de beroepskeuzetest met de titel ‘Weten wat je wil met één druk op de knop’. De droom van met één druk op de knop weten wat je als jongere later wilt worden. Dat zou zomaar eens binnen handbereik liggen.

In mijn coachpraktijk werk ik graag met gele sokken. Het dragen van gele sokken staat voor mij symbool voor ‘in je kracht staan’. Dat is mijn spreekwoordelijke ‘tel-knop’. Iedere opdrachtgever of coachee krijgt aan de start van een traject met mij een paar gele sokken cadeau. Waarom gele sokken? Geel is de eerste kleur die het menselijk oog waarneemt, geel staat voor ontwikkeling, groei en plezier. Geel is eigenzinnig en weerspiegelt jouw authentieke ‘ik’. En wat zo fijn is, je kunt ze meteen aantrekken! Dus waar wacht je nog op? Put on your YELLOWSOCKS!

‹ Vorige pagina